Schimbă-ți gândirea, schimbă-ți viața! (3)
miercuri, 15 mai

„Să asculte însă și înțeleptul, și își va mări știința.” (Proverbe 1:5)

Cartea Proverbelor începe astfel: „Pildele lui Solomon [...] pentru cunoașterea înțelepciunii și învățăturii, pentru înțelegerea cuvintelor minții; pentru căpătarea învățăturilor de bun-simț, de dreptate, de judecată și de nepărtinire; ca să dea celor neîncercați agerime de minte, tânărului cunoștință și chibzuință, să asculte însă și înțeleptul, și își va mări știința, și cel priceput, și va căpăta iscusință” (Proverbe 1:1-5).

Gândirea creativă este pur și simplu o gândire disciplinată. Dacă crezi că știi tot ce este de știut, atunci știi deja tot ceea ce vei ști vreodată. Pentru a ieși din tipare, ai nevoie să începi prin a pune întrebările potrivite. Sir Antony Jay spunea: „Mintea necreativă poate identifica răspunsurile greșite, dar este nevoie de o minte creativă pentru a identifica întrebările greșite”. Întrebările greșite opresc procesul gândirii creative. Ele te trimit pe aceeași cale veche. Pentru a-ți schimba viața, ai nevoie să-ți schimbi gândirea. Asta înseamnă să fii dispus să-ți pui aceste două întrebări: „De ce trebuie ca lucrurile să fie făcute întotdeauna în acest fel? Există o cale mai bună?” Indiferent dacă obiectivul tău este să construiești o viață mai bună, o familie mai bună, o afacere mai bună, o biserică mai bună, o carieră mai bună sau un „orice” mai bun, orice schimbare și progres trebuie să înceapă prin a-ți pune cu onestitate aceste două întrebări.

Următoarea zicală este adevărată: „Dacă construiești o capcană de șoareci mai bună, lumea se va înghesui la ușa ta”. Așadar, vrei să reușești? Pentru a reuși, trebuie să fii dispus să-ți schimbi modul de gândire.