Nesiguranța în conducere
duminică, 26 ianuarie

„Au iubit mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu.” (Ioan 12:43)

Biblia spune: „Totuși, chiar dintre fruntași, mulți au crezut în El; dar de frica fariseilor, nu-L mărturiseau pe față, ca să nu fie dați afară din sinagogă. Căci au iubit mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu” (vv. 42-43). Cât de sigur ești tu ca lider? Când altcineva are o idee grozavă, o susții sau o respingi? Sărbătorești succesele altor persoane sau te simți amenințat de ele? Dacă le reprimi și te simți amenințat, ai o problemă de nesiguranță și trebuie să te ocupi de ea pentru a reuși pe deplin în ceea ce Dumnezeu te-a chemat să faci. Observă următoarele:

1) Liderii nesiguri creează nesiguranță în ceilalți. O veche zicală spune: „Nu poți da ceea ce nu ai”. La fel, dacă nu ai siguranță, nu-i poți face pe ceilalți să se simtă în siguranță. Iar pentru a fi un lider eficient, genul pe care alții vor să îl urmeze, trebuie să îi faci pe cei care te urmează să se simtă bine în pielea lor.

2) Liderii nesiguri iau de la oameni mai mult decât oferă. Ei sunt într-o căutare constantă de recunoaștere, validare și iubire. Din această cauză, atenția lor se concentrează pe găsirea siguranței și nu pe împărtășirea ei cu ceilalți. În mare parte, ei iau, nu dau, iar cei care iau nu sunt lideri buni.

3) Liderii nesiguri își limitează continuu cei mai buni oameni. Ei acaparează puterea. De fapt, cu cât cei care-i urmează sunt mai buni, cu atât liderii se simt mai amenințați – și cu atât mai mult încearcă să le limiteze acestora succesul și recunoașterea.

Dacă te descriu aceste lucruri, citește: „Iubiți-vă unii pe alții cu o dragoste frățească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” (Romani 12:10)

***

Referință bibliografică: John C. Maxwell, Cele 21 de legi supreme ale liderului (ed. Amaltea, 2017)