Nu fi obsedat de viitor
sâmbătă, 15 ianuarie

„Nu te îngrijora de ziua de mâine. Dumnezeu va purta de grijă și zilei tale de mâine. Trăiește fiecare zi pe rând.” (Matei 6:34, trad. după TLB)

Se spune că era un ceas care petrecea o mare parte din timp îngrijorându-se pentru viitor, gândindu-se că trebuia să ticăie de două ori în fiecare secundă. „De câte ori aș ticăi eu oare?” s-a întrebat ceasul. Și a început să calculeze că ar fi trebuit să ticăie de 120 de ori în fiecare minut, adică de 7.200 de ori în fiecare oră. Ceea ce înseamnă că în cele 24 de ore ale unei zile ar fi ticăit de 172.800 de ori, și de 63.072.000 de ori în fiecare an. În acel moment, ceasul a început să se simtă copleșit și să transpire abundent. În final, a calculat că pe o perioadă de zece ani ar fi trebuit să ticăie de 630.720.000 de ori – și în acel moment ceasul a avut o cădere nervoasă.

Psihologii consideră că aproape 95% din lucrurile pentru care ne îngrijorăm nu se vor întâmpla niciodată. Cum rămâne cu celelalte 5%? În patru din cinci cazuri lucrurile sfârșesc mai bine decât am anticipat, incluzând o mulțime de binecuvântări directe! În final, doar 1% din toate lucrurile rele pe care le gândim s-ar putea întâmpla și rareori sunt atât de rele pe cât ne-am temut. De aceea a spus Isus: „Nu te îngrijora de ziua de mâine. Dumnezeu va purta de grijă și zilei tale de mâine. Trăiește fiecare zi pe rând”. Apostolul Petru ne oferă perspectiva corectă după care să trăim: „Aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi” (1 Petru 5:7). Cuvântul de azi este: nu fi obsedat de viitor.