Învață să spui da sau nu
joi, 13 ianuarie

„Vorbirea voastră să fie «Da! Da!» și «Nu! Nu!»” (Matei 5:37, NTR)

Negociatorii buni înțeleg că vorba lungă este un semn de nesiguranță și slăbiciune. Uneori, cel mai puternic cuvânt din orice limbă este un simplu „da” sau „nu”, fără prea multe alte explicații și elaborări. Majoritatea deciziilor ajung în cele din urmă în acel punct. Pentru a face acest lucru, trebuie să fii capabil să răspunzi la următoarele trei întrebări:

1) Depinde doar de mine să iau această decizie? Dacă luarea deciziei depinde doar de tine sau tu ești cel care are ultimul cuvânt, nu ezita și nu fi indecis, ia decizia. Și, înainte de a face asta, amintește-ți acest verset: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată” (Iacov 1:5).

2) Ce se va întâmpla dacă nu voi lua această decizie? În majoritatea cazurilor, lucrurile fie se vor îmbunătăți, fie se vor înrăutăți, pentru una sau mai multe părți implicate. De aceea, cântărește-ți decizia cu grijă, înțelegând că șansele sunt ca balanța să se încline în favoarea celui mai greu argument, și apoi decide. În acest punct, bazează-te pe versetele: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaște-L în toate căile tale, și El îţi va netezi cărările” (Proverbe 3:5-6).

3) Are fiecare decizie o dimensiune morală și spirituală? Când îți compromiți convingerile sau caracterul pentru popularitate sau profit, ajungi în faliment moral și spiritual. De aceea, respectă-ți valorile, ia deciziile pe baza lor și ține cont de următorul verset: „Omul de bine capătă bunăvoinţa Domnului” (Proverbe 12:2).