Gândește realist (2)
vineri, 28 ianuarie

„Omul chibzuit vede nenorocirea și se ascunde.” (Proverbe 22:3)

Iată trei lucruri pe care le va face pentru tine o gândire realistă:

1) Îți va da un sentiment de siguranță. Când te-ai gândit care ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla și ți-ai dezvoltat un plan de urgență pentru o astfel de situație, devii tot mai încrezător și ai mai multă siguranță. Este liniștitor să știi că nu poți fi luat prin surprindere. Dezamăgirea este diferența dintre așteptări și realitate. O gândire realistă reduce decalajul dintre cele două.

2) Îți va da credibilitate. Liderii care sunt mereu luați prin surprindere de lucruri neașteptate își pierd credibilitatea în ochii celor care îi urmează. Pe de altă parte, liderii care gândesc realist și au planuri realiste se poziționează pentru a învinge. Asta face ca cei care îi urmează să aibă încredere în ei. De aceea, înainte de a invita pe cineva să fie parte din viziunea sau proiectul tău, întreabă-te: a) Este posibil? b) Am clarificat lucrurile pro și contra împlinirii lui? c) Am o fundație solidă pe care să construiesc? Thomas Edison a remarcat: „Valoarea unei idei bune stă în folosirea ei”.

3) Te va ajuta să faci ca o idee să devină practică, prin eliminarea „factorului iluzie”. Majoritatea ideilor și eforturilor nu ajung la rezultatele scontate fiindcă ele se bazează prea mult pe ceea ce ne dorim, în loc să se bazeze pe ceea ce este de fapt. Nu poți construi o casă în aer; este nevoie de o fundație solidă. La fel este și cu ideile și planurile. Au nevoie de lucruri concrete pe care să construiești, iar gândirea realistă oferă acea fundație solidă. Solomon a spus-o astfel: „Omul chibzuit vede nenorocirea și se ascunde, dar cei proști merg înainte și sunt pedepsiţi”. Cuvântul pentru azi este: gândește realist.