Evită autoexaminarea nesănătoasă (3)
joi, 25 noiembrie

„Aruncați vechea voastră natură păcătoasă și modul vechi de a trăi.” (Efeseni 4:22, traducere după NLT)

Se așteaptă Dumnezeu să lucrăm la creșterea noastră și să ne dezvoltăm? Da! Dar așa cum autoexaminarea este inutilă, la fel este și încercarea de te schimba rămânând concentrat asupra sinelui și simțindu-te înfrânt. Calea biblică de schimbare este: să încetăm să ne concentrăm asupra sinelui și să ne concentrăm asupra lui Cristos. Pavel spune: „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului și suntem schimbaţi în același chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului” (2 Corinteni 3:18).

Dumnezeu nu este interesat de o fire îmbunătățită. În ochii Săi, „firea îmbunătățită” este tot fire. El lucrează în domeniul transformării caracterului, nu în cel al dezvoltării personale. Toate strategiile de dezvoltare personală nu pot transforma vechea natură a sinelui. Doar Dumnezeu, „prin Duhul”, te poate face mai mult asemenea lui Cristos. Pe măsură ce „privești [te uiți și studiezi] ca într-o oglindă [Cuvântul lui Dumnezeu]”, tu vei fi „schimbat în același chip [chipul lui Dumnezeu pe care îl privești] din slavă în slavă [treaptă cu treaptă]”. Nu se întâmplă prin perseverența ta, ci prin harul Său.

„Și ce se va întâmpla cu firea mea?” întrebi tu. Planul final al lui Dumnezeu este să o înlocuiască și să-ți dea un trup nou, ceresc. De aceea Pavel scrie: „Aruncați vechea voastră natură păcătoasă și modul vechi de a trăi, care este coruptă de poftă și înșelătorie”. Nu este permisă modificarea, ajustarea sau peticirea – trebuie să o „aruncați”! Precum homarul care crește și iese încet din captivitatea vechii sale cochilii, pe măsură ce te concentrezi asupra lui Cristos și ai părtășie cu El, ești eliberat de supremația vechii tale naturi și crești într-una nouă. Ești transformat – din interior spre exterior.