Evită autoexaminarea nesănătoasă (1)
marţi, 23 noiembrie

„Verificați-vă personal, ca să vedeți dacă sunteți în credință.” (2 Corinteni 13:5, BVA)

Autoexaminarea nu este un lucru rău, dacă duce la creștere spirituală. Dar mulți oameni presupun că este un mandat biblic! La urma urmei, nu ne spune Dumnezeu să ne „verificăm personal”?

Având asta în minte, începem să ne întrebăm – „Mă ridic eu la înălțimea standardelor spirituale? M-am pocăit eu cu adevărat? Mă rog suficient de mult? Este Dumnezeu mulțumit de mine?” Adevărul este că, dacă te concentrezi asupra ta, s-ar putea să te simți descurajat și înfrânt.

Să vedem ce spune de fapt Dumnezeu. Autoexaminarea este menționată doar de două ori în Scriptură și niciuna dintre ele nu ne învață să persistăm în ea.

Prima oară, când Pavel i-a certat pe corinteni pentru că tolerau păcate dezgustătoare în biserică. Un bărbat avea o aventură cu mama sa vitregă și părea că nimeni nu este deranjat de acest lucru. Și pentru că ei nu s-au „pocăit de necurăţia, curvia și spurcăciunile pe care le-au făcut” (2 Corinteni 12:21), Pavel le scrie: „Verificați-vă personal, ca să vedeți dacă sunteți în credință”. Aceasta nu este o invitație la concentrare asupra sinelui, ci o verificare a poziționării spirituale. „Vedeți dacă sunteți în credință.”

A doua oară, când Pavel a corectat comportamentul corintenilor din timpul Cinei Domnului. Pentru că unii se îmbătau cu vinul de la Cina Domnului, el a spus: „Fiecare să se cerceteze dar pe sine însuși și așa să mănânce din pâinea aceasta și să bea din paharul acesta” (1 Corinteni 11:28). Pavel nu sugerează să rămâi fixat pe greșelile tale, ci pe adevărul eliberator că Isus a plătit pentru toate păcatele tale – trecute, prezente și viitoare. Biblia spune: „Să ne uităm ţintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinţei noastre, adică la Isus” (Evrei 12:2). Creșterea, bucuria și victoria se regăsesc în abandonarea concentrării nesănătoase asupra sinelui și concentrarea continuă asupra lui Cristos!