Ai grijă cu autocompătimirea!
miercuri, 24 aprilie

„Nimeni să nu-și caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia.” (1 Corinteni 10:24)

Autocompătimirea poate fi mortală. Ea îi spune soției și mamei care muncește din greu: „Nu ești apreciată”. Îi spune celui care lucrează la birou: „Uite cât de valoros ești, dar nu ești niciodată recunoscut sau recompensat”. Îi spune șomerului: „Nicio șansă!”. Divorțaților: „Nu aveți loc!”. Celui îndurerat: „Nicio speranță!”. Și celor care se luptă: „Nici vorbă!”.

Uită-te la profetul Ilie. La douăzeci și patru de ore după cea mai mare victorie a sa, el este profund deprimat și se zvârcolește în autocompătimire. „Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul [...] Am fost plin de râvnă pentru Domnul [...] copiii lui Israel au părăsit legământul Tău, au sfărâmat altarele Tale și au ucis cu sabia pe prorocii Tăi; am rămas numai eu singur, și caută să-mi ia viața!” (1 Împărați 19:4, 10). Iat-o autocompătimirea în stare brută!

În general, există două motive care stau la baza autocompătimirii. Primul este manipularea emoțională. Folosim autocompătimirea ca armă pentru a-i culpabiliza pe ceilalți și pentru a obține ceea ce vrem noi. Aceasta este imaturitate și trebuie confruntată, fie că este vorba de tine sau de altcineva. Pe de altă parte, autocompătimirea poate proveni și din pură epuizare. După cum e consemnat în Vechiul Testament, Dumnezeu i-a arătat lui Ilie patru lucruri care erau necesare pentru a-și reveni pe calea cea bună: 1) Avea nevoie de mai multă odihnă. 2) Nu mâncase cum trebuie. 3) Își luase ochii de la Dumnezeu și încerca să facă totul cu propriile sale forțe. 4) Era izolat și avea nevoie de un prieten. Așa că Dumnezeu i l-a dat pe Elisei. Acesta și-a făcut treaba, iar următoarea dată când îl vedem pe Ilie, el este din nou pe val. Ia-ți un moment astăzi și gândește-te cum se aplică aceste patru adevăruri în viața ta.

Scrie-ne cum ne putem implica în zona ta!
Suntem dispuși să le dăruim gratuit Mesajul de azi tuturor celor din zona ta (biserici, organizații, spitale, penitenciare, case de bătrâni, mici comunități). Scrie-ne aici!