Oamenii „Da, dar …”
duminică, 11 aprilie

„Are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte.” (1 Timotei 6:4)

Unii oameni ratează toate lucrurile bune în viață concentrându-se asupra celor rele. Nu observă florile din grădină și văd doar buruienile. Cine sunt acești oameni? Sunt cei care spun întotdeauna: „Da, dar …”. Dacă vrei să îi ajuți, trebuie să dai dovadă de:

1) Discernământ. Trebuie să înțelegi că adesea bravada lor exterioară maschează o nesiguranță interioară profundă; le permite să distragă atenția de la propriile temeri și să o abată asupra greșelilor altora.

2) Acceptare. Primul nostru impuls este să ignorăm și să izolăm oamenii dificili. Aceasta este o greșeală. Oamenii dificili adesea vor să fie ignorați și, dacă îi eviți, le oferi distanța emoțională de care au nevoie pentru a se ascunde. În plus, le confirmă convingerea că nu îți pasă și nu îi vei asculta pentru că tu crezi că ei greșesc și tu ai dreptate.

3) Interes. Dă dovadă de interes autentic față de familia lor, munca lor și bunăstarea lor. Oamenii „Da, dar …” de obicei întâmpină probleme când vine vorba să ofere și să primească dragoste; tind să pună opiniile și loialitatea mai presus de comunicare și reconciliere. Iar acest lucru nu este nicăieri mai vizibil decât în viața lor personală. Așa că fii pregătit să dai dovadă de empatie, pentru că vei întâlni în viața lor un șir lung de relații distruse.

4) Bunătate. Biblia spune: „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate […] acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul […] Dragostea nu va pieri niciodată” (1 Corinteni 13:4-8).

Când vine vorba de oameni „Da, dar …”, evitarea lor nu este o soluție – și nici disputele deschise și încercarea de a-i convinge că greșesc. Nu poți schimba obiceiurile de o viață printr-o conversație sau două. Însă, în timp, singura strategie care nu eșuează niciodată este dragostea.