Cum să depășești amintirile neplăcute
luni, 25 martie

„Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte.” (Isaia 43:18)

Pentru a depăși amintirile neplăcute trebuie:

  1. Să le reinterpretezi. Privind în urmă, Iosif a spus: „Voi ... v-aţi gândit să-mi faceţi rău, dar Dumnezeu a schimbat răul în bine” (Ge­neza 50:20).
  2. Să le respingi. Data viitoare când o aminti­re neplăcută îți vine în minte, refuză să cedezi în fața ei. „Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte.”
  3. Să-ți reorientezi gândurile. „Uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte” (Filipeni 3:13).

Poate vei spune: „Nu pot face să nu-mi amintesc.” Dacă îți poți aminti necazurile, îți poți aminti și binecu­vântările. Cel mai eficient mod de a combate amintirile neplăcute este să le înlocuiești cu amintiri plăcute! Să-ți mai spun o veste bună: fiecare promisiune pe care ți-o face Dumne­zeu poartă în sine puterea de a fi împlinită.

Meditează la cuvintele următoare și ia-le cât se poate de personal: „Nu te teme, căci nu vei rămâne de ruşine; nu roşi, căci nu vei fi acoperit(ă) de ruşine; ci vei uita şi ruşinea ti­nereţii tale” (Isaia 54:4). „Lucrurile de dinainte nu vor mai fi amintiteşi nu vor mai reveni în mintea nimănui. Prin urmare, bucuraţi-vă şi veseliţi-vă pentru tot­deauna de ceea ce creez” (Isaia 65:17-18, NTR). Ia aminte la verbul creez! Dumnezeu poate crea frumusețe din cenușă și ordine din haos - dar aceste lucruri nu se petrec peste noapte. Trebuie să te maturizezi mult și să ierți mult pe parcurs. Uneori va tre­bui să-i ierți pe alții, alteori pe tine însuți / însăți. Vei zice: „Dar toate promisiunile acestea sunt din Vechiul Testament!” Da, dar Biblia spune că „El Își duce la bun sfârșit și Își îndeplinește toate promisiunile, ori­cât de multe ar fi ele” (2 Corinteni 1:20, TLB).

Așadar, adu-ți amintirile neplăcute înaintea lui Dumnezeu și lasă-L pe El să le vindece.