E contagios (2)
marţi, 30 iunie

„Oglinda reflectă fața omului, dar cine este el cu adevărat o arată prietenii pe care și-i alege.” (Proverbe 27:19, traducere după TLB)

Genul de om care ești se reflectă în prietenii pe care ți-i alegi. Dacă viața ta este neproductivă și stagnează, uită-te bine la oamenii cu care te-ai înconjurat. Prieteniile – bune și rele – arată direcția în care te îndrepți. „Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău” (Proverbe 13:20).

Cei nefericiți vor să îi vadă și pe alții nefericiți, așa că ferește-te de oamenii cu atitudini negative. E mai bine să fii singur decât să-ți petreci viața ascultând nemulțumirile unor oameni care te trag în jos. Când intri în acord cu oamenii potriviți, poți realiza de două ori mai mult (vezi Ecleziastul 4:9).

Autorul John Mason scrie: „Cu cât te asociezi mai puțin cu anumite persoane, cu atât viața ta va fi mai bună. Prietenii și legăturile potrivite vor scoate la lumină ce este original în tine. Știi despre ce gen de oameni vorbesc. După ce petreci timp cu ei, critici mai puțin, ești plin de credință și ai o viziune mai clară asupra viitorului. [În general] diavolul nu se folosește de străini în încercarea lui de a te descuraja sau de a te opri […]; prietenii sunt aceia care fie îți vor lărgi orizontul, fie îți vor înăbuși visul.

Pe măsură ce crești în relația ta cu Dumnezeu, relațiile tale se vor schimba. Unii dintre prietenii tăi nu vor vrea să crești; vor dori să rămâi la nivelul lor. Însă, așa cum bine observa Edwin Louis Cole, «când îngădui altcuiva să îți creeze lumea, […] de fiecare dată o va croi prea mică». Nu toți oamenii au dreptul să își spună cuvântul cu privire la viața ta. Respectă-i pe cei pe care Dumnezeu i-a pus în relație cu tine ca să te ajute. Dumnezeu poartă de grijă oamenilor prin oameni […] și înțelept este acela care își întărește viața cu prietenii potrivite.”