E contagios (1)
luni, 29 iunie

„Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.” (1 Corinteni 15:33)

Virușii de răceală și gripă nu sunt singurele lucruri contagioase; și atitudinile sunt: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune.” Specialiștii numesc acest fenomen „contagiune emoțională” și ne afectează toate aspectele vieții, așa cum un singur măr putred strică întreg coșul.

Un expert în relații spunea: „Un singur angajat cu o atitudine negativă poate contamina o echipă întreagă și poate crea un mediu de muncă toxic. Un singur lider cu o atitudine negativă poate face munca un chin pentru echipa sa. Un angajat într-o dispoziție proastă poate alunga nenumărați clienți. Nemulțumirile pot acționa ca un cancer, răspândindu-se în întreaga organizație, sabotând moralul și performanța unor echipe care de altfel au mult talent și potențial. Nu ești doar o creație a culturii în care trăiești, […] ci tu însuți o creezi în fiecare zi prin gândurile, convingerile și acțiunile tale […]; tu poți fi contagios – în sens negativ sau pozitiv. Poți fi o bacterie care atacă sistemul imunitar al organizației tale, sau poți fi o doză de vitamina C, care îl întărește. […] Emoțiile tale au impact asupra lumii înconjurătoare.”

Pavel spunea: „Să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi […] să vă înnoiţi în atitudinea minţii voastre” (Efeseni 4:22-23, NTLR). Cum? Cerându-I lui Dumnezeu să fii „preschimbat într-un alt om” (1 Samuel 10:6, NTR) și schimbându-ți atitudinea – de la una care produce o contagiune negativă, la una care are un impact pozitiv asupra oamenilor cu care intri în contact în fiecare zi. În același timp, fii foarte selectiv când îți alegi oamenii cu care îți petreci timpul. Știi din experiență care sunt cei care te trag în jos și te secătuiesc de energie. Roagă-te pentru ei, dar petrece cât mai puțin timp în compania lor.