Toți oamenii pe care îi întâlnești au potențial
sâmbătă, 23 mai

„Aşadar, cât avem prilej, să facem bine la toţi.” (Galateni 6:10)

Ai văzut vreodată o locomotivă care trece pe o linie dezafectată, unde se află mai multe vagoane dispersate, le conectează și le trage după sine? Adevărul este că dacă vrei să ajuți oamenii, trebuie să intri pe linia pe care se află ei, să stabilești legături cu ei și să îi ajuți să înainteze. Dar înainte de a face asta, trebuie să te asiguri că respecți următoarele două reguli:

1) Niciodată să nu consideri ceva ca fiind de la sine înțeles. Tip O’Neill, fost Președinte al Camerei Reprezentanților Parlamentului SUA, povestea cum odată, cu ocazia alegerilor, o vecină mai vârstnică i-a spus:

— Am votat cu dumneavoastră din nou, cu toate că nu m-ați rugat.

Surprins, O’Neill i-a răspuns:

— Dar vă cunosc de o viață, doamnă O’Brien. V-am ajutat să scoateți gunoiul și să vă tundeți gazonul – nu credeam că mai e nevoie să vă rog.

La care doamna i-a replicat, pe un ton matern:

— Întotdeauna e frumos să fii rugat!

2) Crede că toți oamenii au potențial. Maica Tereza spunea: „Nu trebuie să fim extraordinari din vreun punct de vedere. Eu pot face ceea ce tu nu poți, iar tu poți face ceea ce nu pot eu, iar împreună putem face lucruri mari.” Poate nu poți ajuta pe toată lumea, dar cu siguranță poți ajuta pe cineva.

Andrei este cunoscut în Scriptură pentru un lucru înainte de toate: l-a prezentat pe fratele său, Petru, lui Isus. Dar Petru a ajuns să aducă mulțimi de oameni la Isus. În Noul Ierusalim vei vedea numele apostolilor scrise pe cele douăsprezece temelii ale cetății (vezi Apocalipsa 21:14). Și numele lui Andrei va fi scris acolo. Cum așa? Pentru că el a crezut că toți oamenii au potențialul de a schimba ceva din momentul în care Îl cunosc pe Isus.