Răzbunarea este treaba lui Dumnezeu, nu a ta
joi, 26 martie

„«Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti», zice Domnul.” (Romani 12:19)

Răzbunarea este treaba lui Dumnezeu, nu a ta. El va răsplăti – fie în Ziua Judecății, fie în viața aceasta. El îl poate pedepsi pe șeful care te exploatează, poate înmuia inima unui părinte mânios, îți poate readuce fostul partener de viață în genunchi sau la sentimente mai bune.

Iertarea nu diminuează dreptatea; o lasă doar în seama lui Dumnezeu. El Se va asigura că răsplata este pe măsura faptei. Noi am da fie prea mult, fie prea puțin, pe când El are rețeta exactă. Și, spre deosebire de noi, El nu renunță niciodată la cineva. (Iar tu ar trebui să te bucuri că așa stau lucrurile.) Mult timp după ce noi am mers mai departe, Dumnezeu rămâne acolo, sondând conștiința, stârnind convingerile, orchestrând răscumpărarea.

Să-ți „repari” dușmanii? Asta e treaba lui Dumnezeu. Să-ți ierți dușmanii? Aha – aici intri tu în joc. „Niciodată să nu răsplătiţi răul cu rău. În tot ceea ce faceţi, procedaţi astfel încât oamenii să vadă că sunteţi cinstiţi […]. Trăiţi în pace cu toţi, atât cât ţine de voi. Prieteni dragi, nu vă răzbunaţi niciodată. Lăsaţi aceasta pe seama lui Dumnezeu, căci El a zis că va plăti fiecăruia după merit. […] Ci, mai degrabă dă-i să mănânce duşmanului tău, dacă-i este foame. Dacă-i este sete, dă-i să bea ceva şi astfel «vei grămădi cărbuni aprinşi pe capul său.» […] Nu lăsaţi răul să ajungă stăpân pe situaţie, ci învingeţi răul făcând bine” (versetele 17-21, NTIT).

Scriitorul Max Lucado spune: „Răzbunarea zidește case mici și singuratice, în care nu e loc pentru mai mult de o persoană. Viața celor ce locuiesc în ele este redusă la un singur țel: Să facă pe cineva nefericit. Și reușesc – pe ei înșiși. Nu e de mirare că Dumnezeu insistă să veghem ca «nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune» (Evrei 12:15).”