Căutați să aveți unitate
miercuri, 27 mai

„Primiţi bine pe cel slab în credinţă.” (Romani 14:1)

În primele secole ale erei noastre, cetățile ca Roma atrăgeau mulțimi de oameni de diferite culturi, limbi, religii și obiceiuri. Drept urmare, misiunea Bisericii Primare de a face „ucenici din toate neamurile” a dus uneori la conflicte și confuzie. De exemplu, unii credincioși au continuat să sărbătorească Sabatul în a șaptea zi a săptămânii, iar alții, care nu consumau carne, au vrut să rămână vegetarieni. Acesta este motivul pentru care Pavel a scris: „Primiţi bine pe cel slab în credinţă şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoielnice.” Să observăm că Pavel nu ne spune să tolerăm sau să suportăm, ci să „primim” – să acceptăm, să întâmpinăm cu brațele deschise, să recunoaștem și să facem concesii de dragul celor care nu sunt exact ca noi.

Cu toate că problemele cu care ne confruntăm noi azi sunt diferite de cele din vremea Bisericii Primare, este ușor să critici și să produci rupturi. Dar nu uita că „fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuşi lui Dumnezeu. Să nu ne mai judecăm dar unii pe alţii. Ci mai bine judecaţi să nu faceţi nimic care să fie pentru fratele vostru o piatră de poticnire sau un prilej de păcătuire” (versetele 12-13).

Când apar diferende legitime cu privire la aspecte fundamentale și nu este loc de negociere, poartă-te într-un mod demn de Cristos, fără să te cerți, fără să critici și fără să îi privești pe alții de sus. Țelul lui Satan este să ne distragă atenția de la aspectele importante și să ne facă să ne certăm pe aspecte nesemnificative, în timp ce Împărăția lui Dumnezeu are de suferit.

Însă noi trebuie să ne iubim „unii pe alţii cu o dragoste frăţească” și „în cinste, fiecare să dea întâietate altuia” (Romani 12:10). Învață să îți respecți frații în credință nu pentru că sunt cine sunt, ci pentru că sunt ai cui sunt!

Pavel scrie: „Fie ca Dumnezeu, care dăruieşte răbdare, statornicie şi îmbărbătare să vă ajute să trăiţi în armonie desăvârşită unul cu altul […] Şi atunci toţi vom putea să-L lăudăm pe Domnul într-un singur glas” (Romani 15:5-6, NTIT).