Cum să treci peste eșecuri
marţi, 24 martie

„Carnea şi inima pot să mi se prăpădească, dar Dumnezeu este stânca inimii mele.” (Psalmul 73:26)

În drumul spre destinul tău, cu siguranță vei da peste niscaiva gropi, o vei apuca pe cărări greșite sau vei uita să verifici rezervorul și vei rămâne fără combustibil. Adevărul este că singurul mod de a evita eșecul este să nici nu pornești la drum!

Așa cum spunea scriitorul William Saroyan, „oamenii buni sunt buni pentru că au dobândit înțelepciunea în urma eșecurilor”. Adevărata problemă în viață nu este dacă vei eșua sau nu, ci dacă vei învăța sau nu din experiențele tale și dacă le vei transforma în înțelepciunea necesară pentru a reuși.

În cadrul unui studiu realizat pe un grup de oameni de succes, rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu și-a privit greșelile ca pe niște eșecuri. Le-au considerat „experiențe din care am învățat”, „taxă de școlarizare” sau „oportunități de creștere”. Aceasta este o atitudine de învingător!

Henry Ward Beecher spunea: „Înfrângerea transformă oasele în cremene […] cartilagiile în mușchi […] și îi face pe oameni invincibili. Niciodată nu ești mai aproape de victorie decât atunci când ești învins în lupta pentru o cauză dreaptă.”

Așadar, data viitoare când eșuezi într-o anumită încercare, oprește-te și întreabă-te: „Ce am învățat de aici? Sunt recunoscător pentru această experiență? Cum pot să o transform într-un succes? Încotro mă îndrept de aici? Cine a mai eșuat în felul acesta și cum m-ar putea ajuta? Cum ar putea experiența mea să fie de ajutor altora? Oare chiar am eșuat, sau pur și simplu nu am reușit să ating un obiectiv nerealist? În ce am câștigat dar am și pierdut?”

Apoi mergi un pas mai departe și cere-I lui Dumnezeu să îți dezvăluie mai mult. Astfel vei putea deveni mai puternic și mai înțelept datorită experienței prin care ai trecut (vezi Iacov 1:5).