Nu te amesteca în treburile altora
duminică, 12 ianuarie

„Auzim […] că unii dintre voi […] se țin de nimicuri.” (2 Tesaloniceni 3:11)

Într-o zi, Petru s-a uitat la Ioan și L-a întrebat pe Isus: „Doamne, dar cu acesta ce va fi?” Isus l-a mustrat imediat pe Petru și i-a zis: „Ce-ți pasă ție? Tu vino după Mine!” (vezi Ioan 21:21-22). Dacă apostolul Petru a încurcat-o pentru că și-a vârât nasul unde nu-i fierbea oala, pe oricare dintre noi ne așteaptă aceeași soartă. Nu e vorba aici despre a da cuiva o mână de ajutor atunci când poți; problema este să știi când să nu te amesteci și să îți vezi de treaba ta. Uneori ne avântăm și încercăm să rezolvăm probleme fără să ne fi cerut cineva asta. Iar atunci eforturile noastre nu sunt doar zadarnice, ci sunt de-a dreptul deranjante. Pe măsură ce devii mai matur din punct de vedere spiritual și depășești nevoia de a „rezolva” problemele tuturor, viața devine mai simplă. Când nu te amesteci în probleme în care nu ți-a cerut nimeni să te amesteci, ai mult mai mult timp la dispoziție să te implici acolo unde chiar e nevoie de ajutorul tău.

A nu te amesteca în treburile altora, însă, înseamnă mai mult decât a evita să îi dirijezi, să îi luminezi sau să îi salvezi. Înseamnă și să nu tragi cu urechea, să nu bârfești, să nu vorbești oamenii pe la spate, să nu încerci să înțelegi tot. Recunoști vreuna dintre aceste tendințe în tine? Dacă da, rezolvă problema înainte ca ea să te coste respectul celorlalți.

Știi de ce ne concentrăm atât de mult asupra defectelor celorlalți? Ai ghicit – ca să evităm să ne uităm prea atent la noi înșine. Singurul lucru pe care îl poți schimba în ceea ce îi privește pe alții este atitudinea ta față de ei.

Pavel scrie: „Auzim […] că unii dintre voi […] se țin de nimicuri. Îndemnăm pe oamenii aceștia și-i sfătuim […] să-și mănânce pâinea lucrând în liniște” (2 Tesaloniceni 3:11-12).

Un consilier spunea odată: „A fi un om împăciuitor nu înseamnă să te amesteci în problemele altora. Aduci pacea atunci când ești tu însuți plin de pace, […] când nu alimentezi tulburări, […] când nu stârnești și mai mult haos, așa cum se întâmplă atunci când te amesteci în treburile și în relațiile altor oameni.”