Liberi de robia religioasă
joi, 7 noiembrie

„Cristos ne-a făcut liberi. Acum aveți grijă să rămâneţi liberi […]” (Galateni 5:1, NTIT)

Unora dintre noi ne vine greu să ne îngăduim să gândim, să spunem sau să ne bucurăm de anumite lucruri pentru că ne temem că alții nu vor fi de acord. Ajungem să trăim după convingerile lor, nu după ale noastre. Nu există robie mai aspră decât robia religioasă. Un autor creștin scria la un moment dat: „Biserica în care am crescut ne învăța că nu avem voie să mergem la film sau la un meci de fotbal (să ne amestecăm cu cei din lume) și că femeile nu au voie să se machieze. Răspunsul nostru standard la toate aceste probleme era: «Noi nu așa am fost învățați!»” Așa gândește o conștiință crescută în școala tradiției.

Pavel a luat atitudine împotriva galatenilor pentru că încercau să facă ordine în viața altora și încercau să îi oblige să trăiască după tradițiile iudaice și nu potrivit cu Evanghelia harului. El a scris: „Aveţi grijă să rămâneţi liberi şi să nu vă lăsaţi încătuşaţi iarăşi în lanţurile sclaviei faţă de legile şi ceremoniile evreieşti” (versetul 1, NTIT). Obișnuiește-te să te preocupe mai puțin ce cred alții și mai mult ce crede Dumnezeu despre un anumit lucru.

Adevărul este că unii oameni religioși sunt deranjați de faptul că tu poți face anumite lucruri pe care ei nu le pot face – pentru că nu își pot îngădui să se bucure de libertatea lor în Cristos (vezi Galateni 2:4). Să fie clar, nu încurajăm păcatul și nici practicile nebiblice. Dar dacă nu înaintezi când lumina semaforului e verde, îți vei petrece toată viața așteptând „momentul potrivit” sau un moment în care majoritatea vor înțelege și vor fi de acord cu ce vrei să faci. Și vei ajunge la sfârșitul vieții să te uiți în urmă cu regret. Nu îngădui să ți se întâmple asta. Cristos ne-a eliberat, haideți să rămânem liberi.