Nu arunca vina asupra altora (2)
vineri, 11 octombrie

„Asumă-ți responsabilitatea pentru propria viață.” (Galateni 6:5, traducere după MSG)

Sally era managerul unei mici firme de marketing, iar atunci când au apărut problemele, automat a căutat un țap ispășitor. În cadrul ședințelor cu departamentul de vânzări își critica și își apostrofa colegii, susținând că astfel îi motivează. Din ce în ce mai mulți angajați demisionau, iar când veniturile companiei s-au diminuat, Sally a dat vina pe economia care se mișca greu, pe ineficiența angajaților și pe condițiile proaste de muncă. În cele din urmă, șeful ei s-a săturat și a concediat-o. Sally supraviețuise aruncând vina asupra altora. Nici măcar nu îi trecuse prin minte că ar fi contribuit – într-o măsură cât de mică – la problemă. Dacă arunci vina asupra altora nu mai poți să-ți asumi „responsabilitatea pentru propria viață”.

Un specialist în domeniu scrie: „În loc să devii mai puternic, tu devii mai slab. Oamenii au impresia că dacă recunosc că sunt parte a problemei, acest lucru este echivalent cu un eșec. În realitate, lucrurile stau exact invers. E nevoie de putere ca să recunoști că toți cei implicați au jucat un rol.Un alt efect secundar al acestei practici de aruncare a vinei asupra altora este faptul că ajungi să ai o părere mult prea bună despre tine însuți. În mintea ta, devii invulnerabil, diferit și mai bun decât ceilalți. Ai impresia că tu ești cel puternic, iar ceilalți sunt plini de defecte. Nimic mai fals; Biblia spune: «Cu cât e orgoliul mai mare, cu atât va fi și căderea mai mare» (Proverbe 16:18, traducere după MSG).

Când dai vina pe alții, îți pierzi capacitatea de a vedea limpede ce se petrece. Și ești șocat când pierzi o relație sau un loc de muncă, pentru că te ia prin surprindere […]. Când încetezi să arunci vina asupra altora, începi să dezvolți compasiune. Îți dai seama că greșelile sunt firești și inevitabile – și sunt doar atât: greșeli. Pot fi corectate. Nu înseamnă că ar fi ceva în neregulă cu tine sau cu alți oameni.” Așa că, „asumă-ți responsabilitatea pentru propria viață”.