Putere pentru cei care vorbesc în public
marţi, 8 octombrie

„Cei ce se încred în Domnul își înnoiesc puterea.” (Isaia 40:31)

Un reputat scriitor vorbea la un moment dat despre emoțiile pe care le stârnește sarcina de a vorbi în fața unor mulțimi de oameni și spunea: „Teama de a vorbi în public ocupă primul loc în clasamentul temerilor noastre, devansând teama de moarte, care este pe locul cinci, și teama de singurătate, care ocupă locul șapte. Asta înseamnă că cei mai mulți dintre noi nu ne temem atât de mult că am putea muri singuri, cât ne temem că am putea să ne facem de râs în fața semenilor noștri. Teama este un factor motivant foarte puternic. […] Putem vorbi aici despre teama de a fi considerat excepția de la regulă, diferit; teama de necunoscut; teama de a fi fals; teama de a uita tot ce aveai de gând să spui; teama de a te expune în mod public; teama de a sta singur în fața oamenilor. În cazul celor mai mulți dintre noi, toate acestea se reunesc în teama de a vorbi în public.”

În The Bible on Leadership [Ce spune Biblia despre arta de a conduce], autorul Lorin Woolfe scrie: „Arta de a conduce oamenii necesită o rezervă aproape inepuizabilă de energie verbală; să porți discuții telefonice, să rămâi concentrat asupra mesajului, să repeți același lucru din nou și din nou până când nu mai suporți sunetul propriei voci – și apoi să îl mai repeți din nou, pentru că exact când tu te-ai plictisit de moarte de mesajul pe care încerci să îl transmiți, el începe să pătrundă în mintea celor care te ascultă.” Dacă ești învățător, predicator sau conferențiar, probabil zâmbești și îmi dai dreptate.

Adevărul este că nu poți umple o găleată dintr-o fântână goală. Ca să poți da altora, trebuie să ai mereu bateriile încărcate – din punct de vedere spiritual, emoțional și fizic. Iar Biblia îți spune cum să faci asta: „Cei ce se încred în Domnul își înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă, și nu obosesc; umblă, și nu ostenesc.”