Capcana comparației (2)
vineri, 13 septembrie

„Când [...] se măsoară unul cu altul şi se compară unul cu altul, nu dau dovadă de înţelepciune.” (2 Corinteni 10:12, NTR)

Dacă ți-ai pierdut bucuria de a-L sluji pe Domnul, s-ar putea ca motivul să fie faptul că te compari cu alții și încerci să fii ca ei. Pavel spunea: „Fă-ți treaba ta cum trebuie […] și nu te compara cu alții” (Galateni 6:4, traducere după CEV). Pavel s-a confruntat mereu cu problema criticilor. Iar răspunsul lui a fost de fiecare dată același: evitați comparațiile, rezistați tentației de a exagera și căutați laudele doar din partea lui Dumnezeu. El a refuzat să se lase distras de critici, să își compare lucrarea cu a altora sau să se implice în dezbateri fără rost. Scriitorul John Bunyan spunea că dacă viața sa este lipsită de roade, nu contează cine îl laudă, iar dacă este plină de roade, nu contează cine îl critică.

Scriitoarea și vorbitoarea Anne Peterson spunea la rândul ei: „Ucideți balaurul comparației. […] Când văd ceva ce mă deranjează, mă rog pentru persoana respectivă. E mai ușor când sunt sinceră cu Dumnezeu – El oricum știe ce simt. Apoi încep să Îl laud […] cânt cântări vechi […] încărcate de adevăruri cu privire la Domnul. În loc să mă întreb când voi obține lucrul pe care mă străduiesc să îl obțin, mă gândesc la lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut deja. Mulțumirea este ceva ce putem atinge atâta vreme cât ne ținem privirea ațintită asupra Regelui regilor.”

Un poet necunoscut scria: „Mi-am croit un băț de măsurat și îl foloseam aproape în fiecare zi. Mă ajuta să mă compar cu cei pe care îi întâlneam în drumul meu. Mă uitam la cei din urma mea sau la cei ce pășeau înaintea mea pe cale și îmi potriveam pasul sau îmi ușuram povara ca să merg în ritm cu ei. Cea mai mare piedică în cursa mea a fost că m-am uitat la tot în jur – numai la fața Mântuitorului meu nu!”