Nu te grăbi să judeci
luni, 16 septembrie

„Să nu judecați nimic înainte de vreme.” (1 Corinteni 4:5)

Prejudecata înseamnă a judeca dinainte. Ea te face să îi vezi pe cei care nu îmbrățișează convingerile tale ca pe niște dușmani. Atribui calități lăudabile celor din cercul în care te miști și însușiri negative celor care sunt în afara acestui cerc. Nu așa a procedat Isus. El S-a împrietenit și a avut părtășie cu păcătoșii și cu proscrișii societății – fără să Se compromită în vreun fel și fără să le aprobe stilul de viață. Biblia ne avertizează cu privire la pericolul judecății înainte de vreme și ne amintește că „Domnul […] va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric și va descoperi gândurile (motivele și scopurile) inimilor” (versetul 5). El este singurul care are puterea și dreptul să „judece simțirile și gândurile inimii” (Evrei 4:12). Așadar, dacă ai tendința de a „trage concluzii înainte de a asculta toate dovezile” (1 Corinteni 4:5, traducere după MSG), iată câteva lucruri la care ar fi bine să te gândești.

1) Înfruntă-ți prejudecățile. Fă o listă cu toți oamenii pe care nu îi consideri prieteni, cu cei cu care faci tot posibilul să nu ai nicio legătură, și începe să îi iubești „cu adevărat, dovedind-o cu fapta” (1 Ioan 3:18, NTIT).

2) Renunță la mască. Cercetează-ți inima și întreabă-te ce anume te deranjează la persoana respectivă. Sunt asemănări între voi? Oare nu cumva întruchipează ceva de care tu te ascunzi?

3) Caută să cunoști persoana respectivă. Pavel spune: „Caut să găsesc interese comune cu toți și fac tot ce îmi stă în puteri ca să mântuiesc pe unii dintre ei” (1 Corinteni 9:22, traducere după NLT). Indiferent dacă vei decide să continui relația cu persoana aceea sau nu, vei descoperi că mintea ta are puterea de a obstrucționa, de a amăgi și de a interpreta greșit orice lucru. În plus, vei avea șanse mai mari să câștigi oamenii pentru Cristos, deoarece „dragostea nu greșește niciodată” (1 Corinteni 13:8, traducere după NKJV).