Cultivă-ți o atitudine de învingător
luni, 18 februarie

„Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume.” (1 Ioan 4:4)

Dezamăgirile cu care te confrunți în viață te pot face să nu mai vezi nimic altceva de­cât lucruri negative în viitorul tău. Îți exprimi deznădejdea, îți minimalizezi propriile abili­tăți, refuzi să îți asumi riscuri, nu profiți de oportunitățile de dezvoltare personală ce ți se oferă, te plângi de cât de nedreaptă este viața și spui că nimic din ce ai face nu ar pu­tea schimba situația. Recunoști vreuna dintre aceste atitudini în tine? Dacă da, am vești bune pentru tine. Dr. Paul Meier, un psihiatru creștin, spunea: „Atitudinile nu sunt nimic mai mult decât obiceiuri ale gândirii noastre și obi­ceiurile pot fi dobândite. O acțiune repetată devine o atitudine asumată.” Aceasta înseamnă că poți cultiva o atitudine de învingător dacă exersezi. Iată cum:

  1. Fii sincer cu privire la dorința ta de a-ți învinge pesimismul. Permite unei persoane pe care o respecți să îți atragă atenția atunci când ai o atitudine negativă.
  2. Limitează-ți interacțiunea cu negativismul. Având în vedere că devii asemenea celor cu care te asociezi, caută să te înconjori cu oa­meni care îți întăresc credința și nu îți hrănesc temerile. „Cine umblă cu înţelepţii se face în­ţelept” (Proverbe 13:20).
  3. Oferă-te voluntar să îi slujești pe cei mai puțin norocoși. Punându-te la dispoziția al­tora, te încarci cu simțăminte pozitive și cu un sentiment al valorii personale; în plus, așa se cuvine.
  4. Caută binele în orice situație și întotdeau­na exprimă-ți credința că este acolo!

Un fost președintele al SUA, Harry Truman, spunea: „Pesimistul este omul care își trans­formă oportunitățile în dificultăți, iar optimistul este omul care își transformă dificultățile în oportunități.” Azi, când te vei confrunta cu dificultăți, privește-le ca pe niște oportunități, pentru că „Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume”.