Cum să depășești stresul (5)
miercuri, 16 septembrie

„A rânduit […] doisprezece, ca să-i […] trimită să propovăduiască.” (Marcu 3:14)

Nu încerca să faci totul singur. Unul dintre motivele pentru care ajungem la epuizare din cauza stresului este faptul că avem impresia că totul depinde de noi. Isus nu așa a făcut. El a strâns în jurul Lui 12 oameni pe care i-a instruit și cărora le-a dat uneltele și puterea de care aveau nevoie pentru a duce împreună cu El povara. El a delegat sarcinile. A implicat alți oameni în lucrare. De ce nu facem și noi la fel? Din două motive:
1) Perfecționismul. Ne spunem: „Dacă vreau ca lucrurile să fie făcute bine, trebuie să le fac chiar eu.” Ideea nu e rea, dar de cele mai multe ori nu poate fi pusă în aplicare pentru că sunt mult prea multe lucruri de făcut. Pur și simplu nu avem timpul și talentul necesar să facem totul singuri. La urma urmei atitudinea noastră este cât se poate de egoistă, pentru că spunem: „Nimeni – dar absolut nimeni – nu poate face lucrurile așa cum pot eu!” Crezi că Isus S-ar fi descurcat mai bine decât ucenicii? Evident! Dar, chiar dacă știa acest lucru, El i-a lăsat pe ei să facă lucrarea. De ce? Pentru că trebuie să îi lăsăm pe alții să greșească, deoarece astfel vor învăța – așa cum au învățat și ucenicii. Nu le răpi oportunitatea de a învăța.
2) Nesiguranța. „Ce se întâmplă dacă predau responsabilitatea aceasta altcuiva și se descurcă mai bine decât mine?” Posibilitatea aceasta reprezintă o amenințare pentru mulți dintre noi. Însă nu te vei simți amenințat dacă știi cine ești, cui cauți să Îi fii pe plac, ce dorești să realizezi și care este lucrul asupra căruia trebuie să te concentrezi în acest moment.
Dacă vrei să fii eficient, trebuie să implici și alți oameni în lucrarea ta, pentru că nu te poți concentra asupra mai multor lucruri în același timp și să le faci și bine.