Capcana comparației (1)
joi, 12 septembrie

„Nu te compara.” (Galateni 6:4, traducere după CEV)

Nimic nu îți poate spulbera liniștea sufletească mai repede decât actul de a te compara cu alții. Acesta dovedește lipsă de înțelepciune și te face să te porți „fără pricepere” (2 Corinteni 10:12). Cain s-a comparat cu fratele său Abel și a ajuns să comită o crimă. Când ucenicii au început să își dea cu presupusul care dintre ei va avea de suferit și care va fi cruțat de suferințe, Isus le-a spus: „Asta nu vă privește pe voi” (Ioan 21:23, traducere după NCV). Să observăm câteva aspecte:

1) Comparațiile te pot face să te simți superior, ceea ce duce la mândrie. Îți amintești de fariseul care a făcut paradă din actul de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru că este mai bun decât ceilalți (vezi Luca 18:11)? Mândria a fost motivul căderii lui Satan; de aceea îi place tare mult când cazi și tu în aceeași capcană.

2) Comparațiile te pot face să te simți inferior, ceea ce duce la o stimă de sine scăzută și te face să te concentrezi numai asupra propriei persoane. Uiți faptul că „Dumnezeu nu este părtinitor” (Fapte 10:34) și începi să crezi că El refuză să îți dea lucruri care îți aparțin de drept. Societatea noastră induce acest sentiment că „avem dreptul” la ceva; apoi Satan ne amintește de toți oamenii care au obținut deja ceea ce noi ne dorim, iar acest lucru ne duce și mai departe pe calea aceasta a nemulțumirii. Anne Peterson spune: „Minciunile lui Satan au un strop de adevăr în ele, iar acest lucru le face mai dificil de recunoscut. Trebuie să le combatem saturându-ne cu adevărul […] și numai învățând Scripturile putem să le deosebim.”

3) Încercăm să Îl coborâm pe Dumnezeu la nivelul nostru, comparând felul în care a lucrat El în trecut cu felul în care lucrează acum. Nu mai încerca să înțelegi de ce procedează Dumnezeu așa cum procedează și încrede-te în El! „Modul în care lucrează Dumnezeu este mai presus de modul în care lucrezi tu și felul în care gândește El este mai presus de felul în care gândești tu” (Isaia 55:9, traducere după MSG).

În loc să te compari cu ceilalți, începe să folosești și să apreciezi lucrurile cu care te-a binecuvântat Dumnezeu.