Tata (2)
luni, 17 iunie

„Fiule, […] păstrează în inima ta sfaturile mele!” (Proverbe 3:1)

Dacă ești tată, Dumnezeu așteaptă de la tine să fii conducătorul familiei tale. Asta înseamnă:

1) Trebuie să îți dorești să conduci. Dacă nu au parte de un conducător bun, copiii tăi s-ar putea să se îndrepte spre o mulțime de necazuri. Fostul Procuror General al Statelor Unite, William Barr, spunea: „Dacă ne uităm la factorul cel mai strâns corelat cu infracțiunile, acesta nu este sărăcia, nici șomajul și nici educația, ci absența tatălui din familie.”

2) Trebuie să știi încotro te îndrepți. Dacă nu ai o direcție clară pentru viața ta, nu îți vei putea conduce copiii. Dumnezeu Se așteaptă să îți ajuți copiii să ia decizii înțelepte în domenii esențiale ale vieții, cum sunt sexul, banii, relațiile, căsnicia sau profesia pe care o aleg. Acestea sunt aspecte cruciale. Este responsabilitatea ta să îi înveți – atât în teorie, cât și în practică – despre aceste aspecte cruciale și să îi ajuți să ia decizii după voia lui Dumnezeu în fiecare din ele.

3) Trebuie să le fii alături. Așadar, este vorba despre direcție, disponibilitate, disciplină și spiritualitate. Cea mai crucială componentă din lista aceasta este disponibilitatea. De ce? Pentru că dacă nu ești alături de ei, nu le poți oferi călăuzire, disciplina pe care vrei să o impui  va fi privită cu neîncredere, iar călăuzirea ta spirituală va fi respinsă. Natura urăște vidul, așa că dacă tu nu îți conduci copiii, altcineva o va face. Dacă nu ești alături de ei, altcineva va fi – cineva care s-ar putea să nu-ți placă. Iar când se va întâmpla asta, problema nu va mai fi că nu vei fi pe aproape, ci că nimeni nu îți va simți lipsa! În Biblie, Dumnezeu este numit „Tatăl nostru”. Cere-I azi să te ajute să devii tatăl de care au nevoie copiii tăi.