Simplificarea nu trebuie să fie complicată
miercuri, 19 decembrie

„Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră.” (Matei 6:25)

Thoreau spunea: „Viața noastră se irosește în detalii. Simplificați, simplificați.” Isus a spus același lucru în alte cuvinte: „Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră ... păsările ... nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în grânare şi Tatăl vostru ... le hrăneşte” (Matei 6:25).

Charlie Shedd păstorea o biserică mare – o lucrare foarte solicitantă – așa că a creat împreună cu soția sa o listă a simplității: Asi­gură-te că e nevoie să simplifici. S-ar putea ca problema să fie inerția, faptul că nu faci suficient. Egoismul nu simplifică niciodată, ci complică lucrurile. Amintește-ți de ce ești aici Pune voia lui Dumnezeu pe primul loc. Poți face ordine dacă ai un scop central care dă direcție vieții tale. Renunță la obiectivele lipsite de valoare. Nu te irosi în activități neînsemna­te. Nu vei reuși decât să te simți frustrat dacă îți dedici viața unor obiective lipsite de impor­tanță. Nu poți face totul. Dacă Dumnezeu ar fi vrut să fii șase oameni, te-ar fi împărțit în șase! Mai lasă și altora câte ceva de făcut. Trăiește fiecare zi la timpul ei. Planifică și speră pentru viitor, dar nu trăi în viitor. „Ajunge zilei necazul ei” (vers. 34). Trăiește bine azi și vei avea pu­tere pentru ziua de mâine. Oriunde te afli, fii prezent. Nu te mai gândi că fericirea vine la ora cinci sau la petrecerea de diseară sau când vei adormi. Trăiește în prezent. Cultivă-ți un hobby. O schimbare de activitate te va menține în formă. Timpul pe care îl petreci jucându-te nu e niciodată pierdut. Nu poți încetini lumea, așa că încetinește tu. Învață să reduci viteza.

Când nu poți schimba ritmul, retrage-te în sanctuarul tău lăuntric și schimbă-te pe tine. Adoptă tiparul perfect: Cristos, a Cărui via­ță a împărțit istoria în două. Mergi pe urmele Celui care a dus o viață extraordinară, deplin încrezător, dar smerit. „Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Cristos Isus” (Filipeni 2:5).