Fii dispus să înveți de la alții!
sâmbătă, 19 ianuarie

„Ferice de omul care găseşte înţelepciunea şi de omul care capătă pricepere!” (Proverbe 3:13)

Unii oameni ne pot face să ne simțim inferiori când suntem în compania lor, însă oamenii cu adevărat înțelepți și maturi nu vor face nicio­dată acest lucru. Dacă ai trecut printr-o expe­riență neplăcută de acest gen, nu te retrage și nu te lăsa învins. Dacă nu te raportezi la un etalon, nu vei putea să-ți măsori creșterea și nu vei putea să-ți monitorizezi dezvoltarea.

Oricât de multe ar ști oamenii de succes, nu au știut dintotdeauna acele lucruri – și ei au fost nevoiți să învețe și să crească. Așa că nu pretinde că știi ceea ce nu știi. Cel mai bine este să vorbești întotdeauna sincer și din inimă, punând întrebări atunci când este cazul. Cei mai mulți oameni de succes se bucură când au oportunitatea de a discuta și de a împărtăși ceea ce știu, așa că profită de acest lucru.

Teama de respingere ne împiedică să pro­gresăm și să stabilim relații cu semenii. Ai fi surprins să afli cât de mulți oameni se limi­tează în interacțiunile lor sociale la indivizi cu care se aseamănă. În momentul în care sunt înconjurați de oameni diferiți de ei, încep să se simtă stingheriți. Un pas important în dezvoltarea ta are loc atunci când hotărăști să pășești dincolo de bariere și să relaționezi cu oameni care îți sunt superiori în ceva. Acest gen de relații îți cre­ează oportunități de creștere. Nu este greșit să nu știi un lucru sau altul; greșit este să nu fii dispus să înveți. Iosua a învățat principiile conducerii de la Moise. Rut a învățat cum să aleagă relația potrivită ascultând-o pe Naomi.

Fă din versetul acesta un principiu călăuzitor în viața ta: „Ferice de omul care găseşte înţe­lepciunea şi de omul care capătă pricepere!”