Tata (3)
marţi, 18 iunie

„Fiule, dacă-ţi va fi inima înţeleaptă, inima mea se va bucura.” (Proverbe 23:15)

Autorul și pastorul James Merritt afirmă că probabilitatea de a experimenta probleme emoționale și comportamentale este cu 100 % până la 200 % mai mare în rândul copiilor care nu au tată […], probabilitatea de a recurge la droguri și alcool este de două ori mai mare […], sunt mult mai predispuși la a-și începe viața sexuală la o vârstă fragedă […] și probabilitatea de a comite infracțiuni violente este de trei ori mai mare. Peste 50 % dintre adolescenții care încearcă să-și ia viața provin din familii cu un singur părinte. Majoritatea copiilor care fug de acasă nu au tată, iar probabilitatea de a ajunge în închisoare este cu 300 % mai mare în cazul băieților lipsiți de tată.

70 % dintre minorii aflați în centre de corecție au crescut fără tată. Probabilitatea de a se căsători înainte de a împlini 20 de ani este cu 53 % mai mare în cazul fetelor care nu au tată, iar probabilitatea de a avea copii în afara căsniciei este cu 164 % mai mare. Din 100 de fete lipsite de tată care se căsătoresc, 92 ajung să divorțeze, iar probabilitatea de a avea căsnicii eșuate este cu 35 % mai mare în rândul băieților lipsiți de tată. 80 % din adolescenții internați în spitale de psihiatrie provin din familii fără tată și probabilitatea de a se confrunta cu dizabilități de învățare este cu 50 % mai mare. Acești copii se descurcă mai greu la școală și probabilitatea de a renunța la școală este de trei ori mai mare în rândul lor decât în cel al copiilor crescuți în familii în care tatăl a fost prezent. Însă există și posibilitatea ca tatăl să fie prezent din punct de vedere fizic, dar absent din punct de vedere emoțional. În cadrul unui sondaj recent, 50 % dintre tații intervievați au recunoscut că se simt vinovați pentru că petrec prea puțin timp cu copiii lor.

Potrivit datelor Consiliului pentru Studii asupra Familiei, un tată obișnuit petrece în medie opt minute pe zi în conversație directă cu copiii săi. Iar în familiile în care mama lucrează și ea în afara casei, timpul acesta scade la patru minute. Dacă aceste date statistice ți se par șocante, trezește-te și fă ceva ca să schimbi lucrurile!